OMG

Praktijken voor OrthoManuele Geneeskunde
methode Sickesz
© 2019 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer
sancmscopy6417_sticker_rgb-msk1470663650_058277831.jpg

De naam is veranderd, de Orthomanuele behandeltechnieken blijven hetzelfde

Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) is de Nederlandse vertaling van het Engelse woord “Musculoskeletal Medicine”. Het is een vakgebied dat zich richt op het analyseren en niet chirurgisch behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De MSK-Geneeskunde integreert daarbij de (wetenschappelijke) kennis vanuit de diverse vakgebieden die zich als afzonderlijke specialismen bezig houden met het houdings- en bewegingsapparaat.Vanouds werden in Nederland artsen opgeleid in de Manuele Geneeskunde (methode Eindhoven) en Orthomanuele Geneeskunde ( methode Sickesz). Deze verenigingen zijn in 2006 gefuseerd  tot de groep artsen OrthoManuele Geneeskunde.

Wat doet een MSK-arts?

De behandelingen bestaan primair uit het corrigeren van "scheef-standen. "Scheef"-standen noemen we wervels die een andere stand dan de ideale stand hebben aangenomen. Daardoor ontstaan bewegingsbeperkingen en ontstaat pijn. Pijn die ervaren wordt alsof er een zenuw "afgekneld" is.

Door gebruik te maken van manueel geneeskundige behandeltechnieken kan de arts de scheefstanden corrigeren. Naast de rug en het bekken geldt dat ook voor gewrichten zoals enkel, voet, elleboog, knie.

Hierna wordt de (locale) functie (de beweging) beter waardoor de patient minder pijn ervaart!

De samenhang van complexe problemen is het werkterrein van een arts. Naast de manueel geneeskundige technieken heeft een arts meer bevoegdheden, zoals het uitschrijven van recepten en het injecteren in gewrichten. Een manueel therapeut hanteert andere technieken dan een MSK arts maar kan ook de wervelkolom behandelen. Door de opleidingsachtergrond is er een essentieel verschil. 

Bestanden om te downloaden