MSK

Praktijken voor MSK Geneeskunde
specialisatie Orthomanuele Geneeskunde
© 2021 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer
OMG_(25_van_41)1.jpg

artsen MSK (groep OMGNED)

staand vlnr: Xavier Mallens, Klaas Molenaar, Jan-Jan de Bruijne, Jan Derk Lugard

zittend vlnr: Lex Mulder, Theo Genee, William van de Luijtgaarden

 

MUSCULOSKELETALE GENEESKUNDE, WAT IS DAT?

In het huidige "medische landschap" is de MSK arts van toegevoegde waarde. Niet concurrerend maar juist aanvullend. De MSK-arts kan functiestoornissen van het bewegingsapparaat vaststellen en deze adequaat behandelen. De MSK Geneeskunde integreert daarbij wetenschappelijke kennis uit eigen vakgebied aangevuld met kennis uit andere medische disciplines. 

De MSK arts stelt primair een belastingdiagnose. Dat betekent dat de stand van de wervels en/of de functie van de wervelkolom wordt onderzocht. Afwijkingen worden behandeld met mobilisatie- en manipulatietechnieken met als doel lastenverlichting. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van injectietechnieken om pijn te bestrijden. Dit gebeurt veelal in de RugPoli's. Dit zijn zelfstandige behandelcentra waar diverse pijndokters met behulp van Rontgenapperatuur nauwkeurig kunnen behandelen (zie site's RugPoli) 

HISTORIE

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ontstonden naast elkaar twee opleidingen voor artsen. Artsen Manuele Geneeskunde (" methode Eindhoven" ) en artsen Orthomanuele Geneeskunde (" methode Sickesz - Den Haag"), verschillende technieken, verschillende opleiding, zelfde behandeldoelen, in 2006 gefuseerd tot de vereniging artsen OrthoManuele Geneeskunde met een gezamelijke opleiding. In 2017 werd van het vakgebied verbreedt met meer behandelspecialisaties in pijnbestrijding  (zoals het injecteren onder rontgendoorlichting ) en werd de naam gewijzigd in Musculoskeletale Geneeskunde (MSK). De vereniging NVAMG telt 120 artsen.

 

Werkwijze MSK arts?

Het doel van behandelen is pijnvermindering. Het stellen van een juiste medische diagnose is essentieel. Het gebruik maken van correctiemethodieken is de wijze waarop. Het corrigeren van "scheefstanden" (blokkades) aan wervels, bekken,heupen en perifere gewrichten wordt handmatig (al dan niet met behandelapparatuur) uitgevoerd. Blokkades kunnen leiden tot functiestoornissen en tot pijn. Daarnaast kan de arts recepten uitschrijven maar ook injecteren in gewrichten (bv een elleboog). In onze RugPoli's  wordt gebruik gemaakt van MRI diagnostiek (in alle vestigingen aanwezig). Diagnosestelling en behandeling onder Rontgendoorlichting in structuren in de nabijheid van de wervelkolom vindt daar plaats.

 

 

Bestanden om te downloaden