OMG

Praktijken voor OrthoManuele Geneeskunde
methode Sickesz
© 2020 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer

Historie methode Orthomanuele Geneeskunde 

    M.Sickesz, arts 

Dokter M.Sickesz (1923-2015) huisarts in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw stelde bij haar patienten regelmatig vast dat diverse klachten van het bewegingsapparaat te maken hadden met functiestoornissen van het bekken en de wervelkolom. In haar zoektocht, waarbij ze gebruik maakte van de toen bestaande behandeltechnieken, ontwikkelde ze in de jaren '65-'71 een eigen (nieuwe) behandelwijze waarbij bekken en wervels blijvend te corrigeren waren.

Ze noemde haar methode: Orthomanuele Geneeskunde (Orthomanipulatie) In de jaren daarna raakten meer artsen onder de indruk van haar resultaten en eind jaren 70 is ze artsen gaan opleiden.

Een asymmetrie in de stand van wervels ten opzichte van elkaar kan men als een kleine standafwijking van een wervel beschouwen. Hierdoor functioneert de wervelkolom minder goed en wordt het zenuwstelsel ter hoogte van de wervel geprikkeld. Voor het goed functioneren van de wervelkolom is het van belang dat de wervels met het bekken één geheel vormen (bewegingsketen). Diverse functiestoornissen en dus klachten kunnen daarvan het gevolg zijn, niet alleen klachten van het bewegingsapparaat, maar ook van andere structuren van het lichaam,

  • Pijn aan spieren en gewrichten: rug, bekken, lies- en hamstrings, nek en schouders, ribben, knieen, enkels/voeten, ellebogen, handen/polsen. 
  • Klachten na een ongeval zoals nekklachten (whiplash).
  • Pijnklachten zoals we zien in diverse stadia van hernia's (nek en lage rug)
  • Vage pijnen of tintelingen in: armen, benen, borstbeen, ribben.
  • Hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn.

Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling of verdraaiing. Hierdoor onstaan stand-of bewegingsafwijkingen van de wervelkom. Ook kan de pijn het gevolg zijn van ontstekingen of langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde sta- of zithouding of een slecht matras.