MSK

Praktijken voor MSK Geneeskunde
specialisatie Orthomanuele Geneeskunde
© 2024 OMGNED, Created by Postads. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.
sickesz_2_08.jpgsickesz_1_08.jpg

Orthomanuele Geneeskunde Sickesz

 

Dokter M.Sickesz (1923-2015) was huisarts in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Zij stelde bij haar patienten regelmatig vast dat diverse klachten van het bewegingsapparaat te maken hadden met functiestoornissen van het bekken en de wervelkolom. In haar zoektocht waarbij ze gebruik maakte van de toen bestaande behandeltechnieken, ontwikkelde ze in de jaren '65 -'71 een eigen behandelwijze waarbij ze klachten kon traceren en oplossen vanuit een verwringing van het bekken en foutief staande wervels. ze noemde haar methode: Orthomanuele Geneeskunde (Orthomanipulatie)

Een asymmetrie in de stand van wervels ten opzichte van elkaar kan men als een kleine standafwijking van een wervel beschouwen. Hierdoor functioneert de wervelkolom minder goed en wordt het zenuwstelsel ter hoogte van de wervel geprikkeld. Voor het goed functioneren van de wervelkolom is het van belang dat de wervels met het bekken één geheel vormen (bewegingsketen). Diverse functiestoornissen en dus klachten kunnen daarvan het gevolg zijn, niet alleen klachten van het bewegingsapparaat, maar ook van andere structuren in het lichaam.

Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling of verdraaiing. Hierdoor kunnen stand-of bewegingsafwijkingen van de wervelkom ontstaan. Ook kan de pijn het gevolg zijn van ontstekingen of langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde sta- of zithouding of een slecht matras.