OMG

Praktijken voor OrthoManuele Geneeskunde
methode Sickesz
© 2019 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer

Historie van de methode Orthomanuele Geneeskunde - Sickesz

    M.Sickesz, arts 

Dr. M.Sickesz (1923 - 2015) werkte in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw als huisarts waarbij zij regelmatig vaststelde dat diverse klachten van het bewegingsapparaat te maken hadden met dysfuncties van het bekken en de wervelkolom. In haar zoektocht ontwikkelde ze in de jaren 1965-1971 een behandelwijze waarbij bekken en wervels te corrigeren waren.

Ze noemde haar methode: Orthomanuele Geneeskunde (Orthomanipulatie)

Een asymmetrie in de stand van wervels ten opzichte van elkaar kan men als een kleine standafwijking van een wervel beschouwen. Hierdoor functioneert de wervelkolom minder goed en wordt het zenuwstelsel ter hoogte van de wervel geprikkeld. Voor het goed functioneren van de wervelkolom is het van belang dat de wervels met het bekken één geheel vormen (bewegingsketen). Diverse klachten kunnen daarvan het gevolg zijn, niet alleen klachten van het bewegingsapparaat, maar ook van andere structuren van het lichaam;

  • Pijn aan spieren en gewrichten: rug- nek en schouderklachten, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
  • Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
  • Pijnklachten na een herniaoperatie.
  • Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.

Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling, verdraaiing of ongelukkigeval kunnen zorgen voor een stand- of bewegingsafwijking van de ruggenwervels. Maar de pijn kan ook het gevolg zijn van ontstekingen of langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde sta- of zithouding of een slecht matras.